Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ισόβια κάθειρξη στον Παπαγεωργόπουλο!



Ένοχο έκρινε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για την υπόθεση υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης το δικαστήριο της συμπρωτεύουσας, επιβάλλοντάς του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, χωρίς ελαφρυντικά.


"Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις", είπε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε για υπεξαίρεση 18 εκατ. ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Διαβάστε για τη ζωή του γόη στα νιάτα του "φτερωτού γιατρού", ο οποίος -αν και ατσαλάκωτος, όπως ήταν το προσωνύμιό του- τσαλάκωσε το προφίλ που χρόνια έχτιζε στους στίβους. Οχι τους πολιτικούς...

Ως αθλητής αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στα 100μ., και κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Το πρώτο στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο. Πρωταγωνίστησε επί πολλά χρόνια στους διεθνείς στίβους, ισοφάρισε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100 μέτρα, ενώ ήταν κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 100 μέτρα επί 21 συνεχή χρόνια.



Το 1972 ήταν μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και το 1976 σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Πέρα των όλων διακρίσεων, κατέκτησε τρία ευρωπαϊκά μετάλλια και ανακηρύχθηκε το 1971 και 1972 καλύτερος αθλητής της χρονιάς από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου στάθηκε άτυχος. Λίγο πριν τους προκριματικούς, ένας σοβαρός τραυματισμός, του στέρησε τη συμμετοχή στους τελικούς. "Αν τυχόν τρέξεις και νιώσεις πόνο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξανατρέξεις ποτέ. Ισως και να μην ξαναπερπατήσεις ποτέ", του είπαν ξεκάθαρα οι γιατροί. Ο 25χρονος τότε Παπαγεωργόπουλος δεν έτρεξε.



Το 1980 εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Υπήρξε αθλητής του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου ΑΕΤΟΣ.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού Οδοντιάτρου (εξ ου και το "φτερωτός γιατρός"), επάγγελμα το οποίο άσκησε μέχρι το 1981, όταν και εκλέχτηκε Βουλευτής Θεσσαλονίκης.



Ο πολιτικός Παπαγεωργόπουλος
Το 1978 έθεσε υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές και εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Το 1980 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. Από το 1981 έως και το τέλος του 1998 εκλεγόταν συνεχώς Βουλευτής. Το 1991-92 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού με μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα της κατασκευής Αθλητικών Έργων. Το 1998 παραιτήθηκε από Βουλευτής για να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, μετά από εκλογή με ποσοστό 54,21%.

Την πολιτική του σταδιοδρομία την ξεκίνησε στις εκλογές του 1981 όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσσαλονίκης. Επανεξελέγη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1996. Την περίοδο 1991 - 1992 διετέλεσε Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (τότε Δήμαρχο Καλαμαριάς) και εξελέγη. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο την Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010. Δέχτηκε έντονη κριτική για το έργο του στο δήμο Θεσ/νίκης, ενώ ο ίδιος κατήγγειλε υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης για υπεξαίρεση. Η υπόθεση της υπεξαίρεσης βρίσκεται από το 2008 στην δικαιοσύνη.
Αμφισβητήθηκε έντονα ως Δήμαρχος
Η θητεία του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης συνοδεύτηκε από μεγάλη κριτική και αμφισβήτηση. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση ύψους 30 εκ. Ευρώ, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη υπαλλήλου του, που θεώρησε ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος υπεύθυνο. Eπίσης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε ότι το συνολικό ποσό των υπεξαιρέσων δεν ξεπερνάει τα 3 εκ. Ευρώ.

Στα τέλη του 2010 αποδείχτηκε ότι το χρέος του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει τα 50 εκ. Ευρώ, ενώ η νέα διοίκηση του δήμου βρέθηκε αντιμέτωπη με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι αδύνατον να διοικηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Παράλληλα ο Μπουτάρης χαρακτήρισε "Χάος και μπάχαλο" την κατάσταση που άφησε ο πρώην δήμαρχος.



Στις 27 Φεβρουαρίου του 2013 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και συνεργούς Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια για την υπόθεση της υπεξαίρεσης που τελικά έφτασε τα 18 εκατ. ευρώ στο δήμο.

Κατηγορίες και κόντρα με Μπουτάρη
Μεγάλες διαστάσεις ξεκίνησε να παίρνει από το 2010 η κόντρα του Παπαγεωργόπουλου με το Μπουτάρη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει το 2008 από τις κατηγορίες της "Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη" και τις μηνύσεις Παπαγεωργόπουλου.  Κατά τη διάρκεια των εκλογών ο Παπαγεωργόπουλος κατηγορήθηκε πάρα πολλές φορές για καταστροφή του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ ο ίδιος κάλεσε τον Μπουτάρη να αναιρέσει τα λεγόμενα του.



Το Μάρτιο του 2011 ο δήμος Θεσσαλονίκης βρέθηκε σε πολύ δύσκολο σημείο. Εκτός από το οικονομικό αδιέξοδο μεγάλα ήταν τα προβλήματα και της χρήσης των απορριμματοφόρων, καθώς από τις αρχές του έτους φάνηκε ότι από τα 68 που είχε στην κατοχή του ο δήμος δούλευαν μόνο τα 9. Οι κατηγορίες του Γιάννη Μπουτάρη συνεχίστηκαν και ο Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε τον Μπουτάρη "αδύνατο να διοικήσει" και πως το σκάνδαλο των υπεξαιρέσεων είναι ένα ψέμα.

Λέγεται ότι η δημοτική τηλεόραση TV 100 λειτουργούσε και ως το προσωπικό του τηλεοπτικό συνεργείο, καταγράφοντας όλες τις δραστηριότητές του και όλες τις λαμπερές κοσμικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε ο δήμος επί των ημερών του.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.sport.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου