ΠAOK

Πρώτο Καταστατικό ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Ρωμιούς της Πόλης το έτος 1875, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα. Το πρώτο καταστατικό του συλλόγου εγκρίθηκε στις 20 Απριλίου 1926, με απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (αριθμ. 822).Τα ιδρυτικά μέλη ήταν: Α. Αγγελόπουλος, Α. Αθανασιάδης, Κ. Αναγνωστίδης, Μ. Βεντουρέλλης, Φ. Βυζάντιος (β΄ πρόεδρος), Α. Δημητριάδης, Δ. Δημητριάδης, Ν. Ζουμπουλίδης, Μ. Θεοδοσιάδης, Θ. Ιωακειμόπουλος, Π. Καλπακτσόγλου, Θ. Καρτσαμπέκης, Δ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κοεμτζόπουλος, Π. Κοντόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Κωνσταντινίδης, Π. Μαλέτσκας, Ι Νικολαίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Φ. Σαμαντζόπουλος, Θ. Τσούλκας, Μ. Τσούλκας, Σ. Τριανταφυλλίδης, Τ. Τριανταφυλλίδης (που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος).
Πρώτο ΈμβλημαΤο πρώτο έμβλημα του Π.Α.Ο.Κ. (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης Π.Α.Ο.Κ.  Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε.  Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για τον Σύλλογο ήταν το Μαύρο ως ένδειξη πένθους και λύπης για την απώλεια των χαμένων πατρίδων και το λευκό που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία.
Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 αποτελούνταν από:
  1. Πρόεδρος: Τ. Τριανταφυλλίδης,
  2. Α’ αντιπρόεδρος: Π. Καλπακτσόγλου,
  3. Β’ αντιπρόεδρος: Αθ. Αθανασιάδης,
  4. Γενικός γραμματέας: Κ. Κρητικός,
  5. Ειδικός Γραμματέας, Μ. Τσούλκας,
  6. Ταμίας: Θ. Ιωακειμόπουλος,
  7. Έφορος ποδοσφαίρου: Α. Αγγελόπουλος,
  8. Σύμβουλοι: Μ. Κωνσταντινίδης και Σ. Τριανταφυλλίδης.
Ιστορική μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση της συγχώνευσης με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 20 Μαρτίου 1929 κράτησε ο ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα των δύο αδερφών σωματείων. Τότε ο πρόεδρος του πολιτικού σωματείου της Ενώσεως Κωνσταντινουπολιτών, γιατρός Καραμαούνας, πέτυχε τη συγχώνευση των δύο προσφυγικών ομάδων της Θεσσαλονίκης.
1926
Μετά τη συγχώνευση με την ΑΕΚ, το 1929, ο Π.Α.Ο.Κ. αλλάζει και έμβλημα. Το νέο έμβλημα έγινε ο Αετός – που παραμένει ως σήμερα – και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Αετός κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση. Η διαφορά του εμβλήματος από αυτό της ΑΕΚ – που είναι και το σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – είναι πως του Π.Α.Ο.Κ. έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη του μακροχρόνιου πένθους, λόγω του ξεριζωμού από την πατρίδα.
Το όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων της ομάδας για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο του Συντριβανίου, η πρώτη έδρα της ομάδος.
Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο: υπογράφηκε από το Σύλλογο στις 5 Σεπτεμβρίου 1928. Σύμφωνα με αυτό, ο ποδοσφαιριστής Ετιέν, ο οποίος είχε έρθει από το Σύλλογο Πέρα Κλουμπ  της Κωνσταντινούπολης, θα εισέπραττε μηνιαίως 4.000 δρχ. Τα έτη 1931-1932 δούλεψε στο Δικεφάλο ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας, ο Γερμανός Ροδόλφος Γκάνσερ.
Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την περίοδο της Κατοχής, στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 αρχίζουν να γράφονται οι χρυσές σελίδες της ιστορίας του. Δημιουργούνται τα περίφημα “τσικό” του Βίλλυ, ενός Αυστριακού προπονητή (1950-52) που φόρεσε τη φανέλα του Π.Α.Ο.Κ. την περίοδο 1931-32, από τα οποία ξεπήδησαν μεγάλα ονόματα που άφησαν εποχή (Λέανδρος, Συμεωνίδης, Γιαννέλος, Μαργαρίτης, Γιώργος Χαβανίδης κ.α.).
Στις 11 Μαρτίου 1951 ο Π.Α.Ο.Κ. εμφανίζεται για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα ηττηθεί με 4-0 από τον Ολυμπιακό. Με την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. αγωνίστηκαν οι:  Λύκαρης – Πατάκας, Γκολέμης, Αρβανίτης, Γκόγκος, Ψωμάς, Βασιλειάδης, Μουρατίδης, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Εμμανουηλίδης.
Το 1953 γεννιέται η χρυσή εποχή του Π.Α.Ο.Κ. Στις μεταγραφές του καλοκαιριού έρχονται οι Κουϊρουκίδης, Πετρίδης, Πρόγιος, Γερούδης, Κεμανίδης, Χουρβουλιάδης, Χασιώτης και Αγγελίδης. Ο Π.Α.Ο.Κ. γίνεται πανίσχυρος και αναδεικνύεται πρωταθλητής Θεσσαλονίκης για τρία συνεχόμενα χρόνια και είναι άξιος εκπρόσωπος της συμπρωτεύουσας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η θρυλική τριπλέτα Γιεντζή, Κουϊρουκίδη, Παπαδάκη, έμεινε στην ιστορία.
Η ομάδα έφτασε το 1955 στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας αλλά ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να κερδίσει στον τελικό ο οποίος έγινε στη φυσική έδρα, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, του αντιπάλου της! Ο Παναθηναϊκός με γκολ των  Κουρτζίδη και  Πανάκη στο πρώτο ημίχρονο επικράτησε με 2-0. Για τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν οι:  Πρόγιος,  Κερμανίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, Δουκάκης, Τσίντογλoυ, Καραφουλίδης, Γεντζής, Παπαδάκης, Κιουρτζής
Κάπου το 1957, οι ιθύνοντες της ομάδας οραματίζονται ένα νέο γήπεδο αντάξιο των επιδιώξεων της ομάδας, μιας και το παλιό γήπεδο είχε απαλλοτριωθεί. Η έρευνα για το χώρο οδήγησε στην επιλογή μιας έκτασης η οποία ανήκε στο Ταμείο Εθνικής Αμύνης στην περιοχή της Τούμπας, που πέρα από την ελευθερία του χώρου που προσέφερε, η γειτονιά αυτή της Θεσσαλονίκης ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Τελικά, χώρος 30 στρεμμάτων παραχωρείται στον Π.Α.Ο.Κ.  έναντι σημαντικού αντιτίμου και αρχίζει η ανέγερση του γηπέδου. Σημειωτέο ότι εκδόθηκε λαχείο υπέρ της ανεγέρσεως του νέου Σταδίου, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.  Γ. Θεμελή.  Πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, ένα αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας έκανε τη ρίψη μιας μπάλας, ως συμβολική δωρεά του στρατού. Με νέο μεγάλο γήπεδο ο Π.Α.Ο.Κ. είναι έτοιμος, προ των πυλών της Α΄ Εθνικής που καθιερώθηκε τον Οκτώβριο του 1959, να αρχίσει μια λαμπερή πορεία, που διαρκεί ως σήμερα.
Γήπεδο Τούμπας
 Στην πρεμιέρα του πρώτου πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (25 Οκτωβρίου 1959) ο Π.Α.Ο.Κ. υποδέχτηκε στην Τούμπα το Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης και τον νίκησε με σκορ 3-1. Ακολουθεί μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας η ομάδα του Δικέφαλου δεν κινήθηκε σε υψηλά στάνταρ. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν σαν να συγκέντρωνε δυνάμεις για το μεγάλο ξέσπασμα της δεκαετίας του 70, όταν και η ομάδα καθιερώθηκε ως μια από τις καλύτερες που πέρασαν ποτέ από τα Ελληνικά γήπεδα. Με παίκτες που τα ονόματά τους είναι και ήταν θρύλος στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Ήταν η ομάδα και οι παίκτες που δημιούργησαν τα ρεκόρ εκείνα, τα οποία ακόμα και σήμερα φαντάζουν δύσκολα να καταρριφθούν.
Οι βάσεις για τη δημιουργία της ομάδας άρχισαν να μπαίνουν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ο Γιώργος Κούδας, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, επέστρεψε στην ομάδα το 1966 και σιγά – σιγά άρχισε να φτιάχνεται μέσα από μεταγραφές σπουδαίων νεαρών ποδοσφαιριστών (Σαράφης, Τερζανίδης, Ασλανίδης, Παρίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης κ.α.) ο κορμός της.
1976_01
Με το σύνολο που έχτισε ο Π.Α.Ο.Κ., κατάφερε να χτυπήσει τις  παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αθήνας και κατέκτησε δύο κύπελλα το 1972 και το 1974 και ένα πρωτάθλημα το 1976, ενώ θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμα περισσότερα τρόπαια, αν οι καταστάσεις ήταν διαφορετικές. Εξάλλου από το 1970 μέχρι και το 1974 ο «Δικέφαλος» αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενους τελικούς κυπέλλου Ελλάδας, οι τέσσερις εκ των οποίων έγιναν στην Αθήνα και στον Πειραιά.  Η δεκαετία ξεκίνησε με δύο χαμένους τελικούς (1970 από τον Αρη 1-0, 1971 από τον Ολυμπιακό 3-1), ενώ ο Π.Α.Ο.Κ. ήταν φιναλίστ και στους τελικούς του 1973 (Ολυμπιακός – Π.Α.Ο.Κ. 1-0), 1977 (Παναθηναϊκός – Π.Α.Ο.Κ. 2-1) 1978 (ΑΕΚ – Π.Α.Ο.Κ. 2-0).  Επί της ουσίας, όμως, αυτό το χρονικό διάστημα καθιέρωσε τον Π.Α.Ο.Κ. σαν η μεγάλη ομάδα του Βορρά, με τους χιλιάδες φανατικούς οπαδούς.  Από τον  πάγκο του πέρασαν μεγάλοι προπονητές.  Ξεχώρισαν για τις επιτυχίες τους και τις κατακτήσεις τριών τροπαίων ο Αγγλος Les Shannon και ο Ούγγρος Gyula Lorant.
Στις 18 Ιουλίου 1979 ιδρύεται Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε) με την επωνυμία «ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ – ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΠΑΟΚ ΠΑΕ» με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 37.100.000 δραχμές και πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη. Η πολύ καλή πορεία συνεχίστηκε και τη δεκαετία του 80, με λίγες αποτυχημένες χρονιές. Και πάλι η ομάδα κατάφερε να φτάσει σε τελικούς κυπέλλου Ελλάδας χωρίς να μπορέσει να κερδίσει το τρόπαιο πριν από το 2001. Το 1981 θα ηττηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια από τον Ολυμπιακό (3-1), το 1983 στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ (2-0) και το 1985 στο ΟΑΚΑ και πάλι από την ΑΕ Λάρισα (4-1).
Πάντως, το 1985 είναι η χρονιά του Π.Α.Ο.Κ. Ο Δικέφαλος του Βορρά κατακτά το δεύτερο πρωτάθλημα Ελλάδος και το πρώτο επαγγελματικό με προπονητή τον Αυστριακό Walter Skotcsik και ποδοσφαιριστές τους:  Ιωσηφίδη, Αλαβάντα, Αλεξανδρίδη, Βασιλάκο, Γιούρισιτς, Δαμανάκη, Δημόπουλο, Κωστίκο, Παντέλη, Πάπριτσα, Σκαρτάδο, Τσουρέλα κ.α.
damanakis_1985
Χαρακτηριστικό της δεκαετίας του ’80 , είναι ο υπέρμετρη αγάπη και ο φανατισμός των οπαδών, ο οποίος ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αρχίζει να περνάει τις πύλες της Ελλάδας ως πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ευρώπη ο Π.Α.Ο.Κ. πραγματοποιεί μια συγκινητική εμφάνιση με την ομάδα της Μπάγερν Μονάχου, όπου και αποκλείεται στα πέναλτι, αφήνοντας στη μνήμη όλων των Ελλήνων μια από τις καλύτερες εμφανίσεις των ομάδων μας στα κύπελλα της Ευρώπης.
Η δεκαετία του ’90 αρχίζει πολύ καλά, κρατώντας τον Π.Α.Ο.Κ. μέσα στις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας. Χαμένος και πάλι τελικός (διπλός) την περίοδο 1991-1992 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (1-1 στην Τούμπα, 0-2 στο Καραϊσκάκη). Η εποχή στιγματίζεται όμως από την κόντρα του τότε προέδρου της ομάδας κ. Θωμά Βουλινού, με τους οργανωμένους φιλάθλους, που θα οδηγήσει στις αρχές του 1996 στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού και διοικητικού καθεστώτος. Νωρίτερα, υπό τις οδηγίες του Ολλανδού προπονητή Arie Haan ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1994-’95 τερμάτισε στην 3η θέση του πρωταθλήματος και εξέτισε την ποινή αποκλεισμού από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που του είχε επιβληθεί από την UEFA το 1992 για τα επεισόδια στον αγώνα με την Paris Saint-Germain .
Ο Θωμάς Βουλινός παρέδωσε την σκυτάλη της προεδρίας και την πλειοψηφία των μετοχών της Π.Α.Ε. στον κ. Γιώργο Μπατατούδη. Ο Έλληνας επιχειρηματίας από τον Έβρο, με έδρα των επιχειρήσεων του την Αθήνα, ξεκινά με εντυπωσιακό τρόπο τη θητεία του στη διοίκηση του συλλόγου. Η απόκτηση από την Skoda Ξάνθη του Ζήση Βρύζα το καλοκαίρι του 1996 και οι μεταγραφές του Κώστα Φρατζέσκου από τον ΟΦΗ και του Σπύρου Μαραγκού από τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 1997 άλλαξαν τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομάδας, που ήδη είχε στις τάξεις της σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο Γιώργος Τουρσουνίδης και ο Νίκος Μιχόπουλος. Με προπονητή τον Αγγελο Αναστασιάδη ο Π.Α.Ο.Κ. πραγματοποιεί δύο εξαιρετικές σεζόν (1996-’97, 1997-’98), όπου θα εξασφαλίσει εύκολα την συμμετοχή στο κύπελλο UEFA.
Ο κ. Γιώργος Μπατατούδης συνέχισε να προχωρά στην ενίσχυση της ομάδας με σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Γεωργιάδης, Π. Κωνσταντινίδης, Β. Μπορμπόκης, Βενετίδης, Οκκάς, Εγκωμίτης, Φρούσος, Ναλιτζής κ.α.) και τον Ιανουάριο του 2000 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία ο Σερβοέλληνας προπονητής Dusan Bajevic.Υπό τις οδηγίες του ο «Δικέφαλος» θα παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και το 2001 θα κατακτήσει το κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας με 4-2 του Ολυμπιακού στο Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας το Μάιο του 2001. Ο Αγγελος Αναστασιάδης θα επιστρέψει για τρίτη φορά στον πάγκο της ομάδας και θα οδηγήσει τον Π.Α.Ο.Κ. σ’ έναν ακόμη θρίαμβο με την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας το 2003 όταν στον τελικό της Τούμπας επικράτησε του Άρη με 1-0. Η επόμενη σεζόν (2002-’03) χαρακτηρίζεται από την κατάληψη της 3ης θέσης στο ελληνικό πρωτάθλημα, που ισοδυναμούσε με την συμμετοχή στον 3ο Προκριματικό Γύρο του Champions League.
Το καλοκαίρι του 2005 ο Θόδωρος Ζαγοράκης επιστρέφει, ως πρωταθλητής Ευρώπης, στον Π.Α.Ο.Κ. από όπου είχε αποχωρήσει το Φεβρουάριο του 1998 πραγματοποιώντας καριέρα σε Leicester, ΑΕΚ και Bologna. Το καλοκαίρι του 2007 ο κ. Ζαγοράκης αποφασίζει να αναλάβει την προεδρία της Π.Α.Ε. σε μια προσπάθεια να οδηγήσει την ομάδα και πάλι ψηλά. Το πρώτο “στοίχημα” οριοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2008:  Η κατασκευή του αθλητικού κέντρου του Π.Α.Ο.Κ. στην περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης. Εγινε πράξη το 2011, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων, ενώ στο ίδιο διάστημα η ομάδα πετυχαίνει σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη.  Στο ρόστερ του Π.Α.Ο.Κ. εντάσσονται ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας όπως ο Pablo Garcia, ο Pablo Contreras, o Zlatan Muslimovic, o Antre Vieirinha, ο Vladan Ivic, o Κώστας Χαλκιάς και υπό τις οδηγίες του Fernando Santos θα φτάσουν την περίοδο 2009-2010 στη 2η θέση και στην συμμετοχή για δεύτερη φορά της ομάδας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Από το 2006 ξεκίνησε το ενδιαφέρον του κ. Ιβάν Σαββίδη για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το όνειρο της επένδυσης στην ομάδα που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες έγινε πραγματικότητα για τον ομογενή επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2012. Οι διαπραγματεύσεις και οι επαφές κράτησαν περίπου πέντε μήνες μέχρι την στιγμή που ο κ. Σαββίδης απέκτησε τον Αύγουστο του 2012 την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας.

Eυρωπαϊκή ιστορία

960X534 European History 4 
Ο πρώτος Ευρωπαϊκός αγώνας του ΠΑΟΚ καταγράφεται στο μακρινό 1965. Για τον α’ γύρο του Κυπέλλου Εκθέσεων, θεσμός που καταργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αντιμετώπισε την Βίνερ Σπορτς Κλαμπ.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1965 υποδέχθηκε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και όχι στην Τούμπα (λόγω έλλειψης ηλεκτροφωτισμού), την αυστριακή ομάδα μπροστά σε 18.000 θεατές. Παρά το σοκ από το γκολ του Χοφ στο 52ο λεπτό κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και να την κερδίσει με 2-1, χάρη στα γκολ του Γιώργου Κούδα (το πρώτο στην ευρωπαϊκή ιστορία του συλλόγου) στο 62’ και του Μουρατίδη στο 75’.  Διαιτητής της πρώτης ευρωπαϊκής αναμέτρησης του ΠΑΟΚ ήταν ο Γιουγκοσλάβος Μπότιτς, ενώ η σύνθεση με την οποία παρατάχθηκε η ομάδα ήταν η εξής: Μουσελεμίδης, Μήτρακας, Θεοφανίδης, Γιακουμής, Γ. Μουρατίδης, Α. Βασιλειάδης, Ι. Νικολαϊδης, Λ. Συμεωνίδης, Κούδας, Αφεντουλίδης, Κ. Αποστολίδης.
Ο ΠΑΟΚ θα γνωρίσει βαριά ήττα στη ρεβάνς (6-0) και θα αποκλειστεί, ενώ άλλη μια ομάδα από την Αυστρία, η Ραπίντ Βιέννης, σημάδεψε και την πρώτη παρουσία της ομάδας στο κύπελλο κυπελλούχων, την σεζόν 1972-’73. Έναν χρόνο αργότερα ολόκληρη η Ευρώπη θα μάθει για τον ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης στην πιο εντυπωσιακή έως σήμερα πορεία του συλλόγου στα Ευρωπαϊκά κύπελλα.
Με προπονητή τον Άγγλο Les Shannon έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού, Μίλαν.  Η πορεία προς τους «8» άρχισε στις 19 Σεπτεμβρίου από την Πολωνία. Εναντίον της Λέγκιας και χωρίς τον Γιώργο Κούδα στην σύνθεση του (ήταν τιμωρημένος για δύο αγωνιστικές από την προηγούμενη σεζόν και την κόκκινη κάρτα που είχε δεχθεί στον αγώνα Ραπίντ Βιέννης – ΠΑΟΚ 2-2)  αποσπά ισοπαλία 1-1 στο στάδιο «Λαζιενκόφσκα». Ο Χρήστος Τερζανίδης στο 51’ άνοιξε το σκορ, οι Πολωνοί ισοφάρισαν στο 59’ σ’ ένα παιχνίδι όπου ο Κούλης Αποστολίδης και ο Αχιλλέας Ασλανίδης έστειλαν την μπάλα στο δοκάρι. Η πρόκριση –πρώτη στην ιστορία του συλλόγου- σφραγίστηκε στις 3 Οκτωβρίου 1973 στην κατάμεστη Τούμπα. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Δημήτρης Παρίδης στο 79ο λεπτό.
Λίγες μέρες αργότερα ο ΠΑΟΚ μαθαίνει την αντίπαλο του στο β’ γύρο. Κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Ολιμπίκ Λυών με τον πρώτο αγώνα στη Γαλλία και τη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη. Στις 24 Οκτωβρίου 1973 στο «Ζερλάν», ο Δικέφαλος στο καλύτερο κατά γενική ομολογία εκτός έδρας παιχνίδι στην ευρωπαϊκή ιστορία του, αποσπά ισοπαλία με 3-3. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με το μεγάλο αστέρι τους, τον Μπερνάρ Λακόμπ, μόλις στο 10ο λεπτό. Ο ΠΑΟΚ απάντησε με δύο γκολ από  τους Ασλανίδη (44’) και Τερζανίδη (50’), αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Ντι Ναλό ισοφάρισε σε 2-2 και στο 65’ ο Ντανιέλ Ραβιέ έδωαε εκ νέου το προβάδισμα στη Λυών. Όμως, η τελευταία λέξη ανήκε στον Σταύρο Σαράφη που ισοφάρισε σε 3-3 εννιά λεπτά πριν από το φινάλε.
Στη ρεβάνς της Τούμπας (7/11/73)  ο Π.Α.Ο.Κ. στην καλύτερη έως σήμερα ευρωπαϊκή βραδιά του θα επικρατήσει με το εντυπωσιακό 4-0 μη αφήνοντας κανένα περιθώρια αντίδρασης και αντίστασης στους  Γάλλους ποδοσφαιριστές. Από το 25ο λεπτό ο Δημήτρης Παρίδης είχε ανοίξει το σκορ (1-0) και στο 38’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ο Αχιλλέας Ασλανίδης διπλασίασε τα γκολ για το Δικέφαλο. Και πάλι ο Δημήτρης Παρίδης στο 58’ σκοράρει για το 3-0, ενώ ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε στο 80ο λεπτό με το 4-0 από τον Χρήστο Τερζανίδη.  «Σου ερχόταν να φωνάξεις: Σταματήστε τη σφαγή και αποσύρατε από τους Γάλλους τα διαβατήρια. Το γαλλικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη», έγραψε την επομένη ημέρα μια από τις μεγαλύτερες αθλητικές εφημερίδες της Ευρώπης, η γαλλική L’ Equipe αναγνωρίζοντας την καθολική υπεροχή του Π.Α.Ο.Κ.
Στις 16 Ιανουαρίου 1974 πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των προημιτελικών, που έφερε την κάτοχο του τροπαίου (από τον τελικό της Θεσσαλονίκης το 1973 κόντρα στη Λιντς) Μίλαν στο δρόμο της ομάδας. Μια Μίλαν που είχε τότε στις τάξεις της τον σπουδαίο Τζιάνι Ριβέρα και τους διεθνείς: Σαμπατίνι, Σνέλιγκερ, Μπιάνκι, Μπιγκόν, Μπενέτι, Καρούτζι. Ο πρώτος αγώνες έγινε στις 13 Μαρτίου στο Σαν Σίρο. Ο Les Shannon παρέταξε τον Π.Α.Ο.Κ. με τους: Χατζηιωάννου, Χαντζηκωνσταντίνου, Φουντουκίδη, Ιωσηφίδη, Πέλλιο, Τερζανίδη, Παρίδη, Σαράφη, Παπαδόπουλο, Κούδα και Ασλανίδη.  Σαν αλλαγή αγωνίστηκαν οι Λάζος (από το 43’ στη θέση του Τερζανίδη) και Κερμανίδης (από το 80’ στη θέση του Παρίδη).
Η Μίλαν άνοιξε στο 12’ το σκορ με τον Μπιγκόν, ο Π.Α.Ο.Κ. ισοφάρισε στο 17’ με τον Σαράφη, αλλά το γκολ ακυρώθηκε από τον Μαλτέζο διαιτητή Ολνέτ και οι Ιταλοί πετυχαίνουν άλλα δύο γκολ με τους Μπενέτι (38’) και Κιαρούτζι (87’).  Παρά την ήττα με το αποτρεπτικό 3-0, η Τούμπα ήταν κατάμεστη στη ρεβάνς, που έγινε στις 20 Μαρτίου 1974. Κόπηκαν 43.882 εισιτήρια και ο Δικέφαλος δυσκόλεψε αρκετά την πανίσχυρη αντίπαλο του. Ο Σταύρος Σαράφης στο 27’ με εντυπωσιακή κεφαλιά έκανε το 1-0 και ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε πολλές ευκαιρίες μέχρι να ισοφαρίσει για τη Μίλαν στο 64’ ο Μπιγκόν.  Στο 72′ ο Σαράφης και πάλι με  κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα, αλλά πέντε λεπτά αργότερα ο Τρεσόλντι διαμόρφωσε το τελικό 2-2
Δύο  χρόνια αργότερα ο Π.Α.Ο.Κ. θα υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ και του Νέεσκενς στην Τούμπα για τον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 με τον Gyula Lorant στον πάγκο της η ομάδα θα επικρατήσει με 1-0 (το γκολ ο Γιώργος Κούδας στο 72’), αλλά στη ρεβάνς του Camp Nou θα γνωρίσει βαριά ήττα με 6-1.
Οι ευρωπαϊκές παρουσίες συνεχίζονται με την ομάδα να συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο κύπελλο πρωταθλητριών την περίοδο 1976-’77 αποκλείοντας στον α’ γύρο την Ομόνοια Λευκωσίας, ενώ την περίοδο 1983-84 για το κύπελλο UEFA θα κληρωθεί να αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου των Ρουμενίγκε, Αουγκεντάλερ και των άλλων αστέρων της γερμανικής ομάδας. Το πρώτο ματς στην Τούμπα έληξε ισόπαλο 0-0 και η ρεβάνς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου παραμένει ακόμα και σήμερα αξέχαστη για τους φίλους της ομάδας. Ύστερα από τιτανομαχία 120 λεπτών ο αγώνας θα οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Π.Α.Ο.Κ. έχασε με 9-8! Είχε προηγηθεί κι άλλος αποκλεισμός στη διαδικασία των πέναλτι από μια άλλη γερμανική ομάδα, την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, την περίοδο 1981-82 για τον α’ γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων. Οι Γερμανοί θα επικρατήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου 1981 με 2-0, αλλά στη ρεβάνς της Τούμπας ο Π.Α.Ο.Κ. θα ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα χάρη σε δύο γκολ του Γιώργου Κωστίκου. Όμως, στα πέναλτι έρχεται ο αποκλεισμός με σκορ 4-5.
Την περίοδο 1988-89 η ομάδα κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Νάπολι στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA. Μια Νάπολι με ηγέτη τον Ντιέγκο Μαραντόνα και στη διάθεσή της τον πασίγνωστο Βραζιλιάνο Καρέκα και πλήθος άλλων αστέρων. Ο Π.Α.Ο.Κ. είχε χάσει 1-0 στο Σαν Πάολο και τα εισιτήρια της ρεβάνς είχαν εξαντληθεί μια εβδομάδα πριν από το ματς που έγινε στις 21/9/1988 στην κατάμεστη Τούμπα. Η Νάπολι προηγήθηκε με τον Καρέκα και ισοφάρισε ο Γιώργος Σκαρτάδος για τον Π.Α.Ο.Κ. στο β’ ημίχρονο.
Ακόμη ένας αποκλεισμός στη διαδικασία των πέναλτι έρχεται στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA την περίοδο 1990-’91. Το 0-0 σφράγισε τις προσπάθειες των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. και της Σεβίλλης, με τους Ισπανούς να παίρνουν την πρόκριση με 3-4 στα πέναλτι! Ο Δικέφαλος την περίοδο 1991-92 θα αποκλείσει στον α’ γύρο την Μαλίν από το Βέλγιο, αλλά θα δώσει τον πρώτο αγώνα κόντρα στην Τιρόλ Ινσμπουργκ κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας του από την UEFA για επεισόδια στον αγώνα της Τούμπας κόντρα στη Μαλίν.
Τα χειρότερα για τον σύλλογο έρχονται ένα χρόνο αργότερα. Ο Π.Α.Ο.Κ. κληρώνεται να αντιμετωπίσει στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο πρώτος αγώνας στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού ισοδυναμούσε με το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Γάλλου David Ginola και τον Π.Α.Ο.Κ. να κατεβαίνει στο γήπεδο με πολλές απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών του. Μάλιστα από το  63ο λεπτό, αγωνίστηκε με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του Αλέξη Αλεξίου. Το τελικό 2-0 δίνει τον πρώτο λόγο στη γαλλική ομάδα, αλλά η ρεβάνς της Τούμπας στιγματίζεται από τα μεγάλης έκτασης επεισόδια με το τέλος του α’ ημιχρόνου, όπου ήδη η Παρί ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2 κι όλα είχαν κριθεί.  Ο Ολλανδός διαιτητής John Blankenstein και ο Ούγγρος παρατηρητής, Karoly Palotai κλείνουν το φύλλο αγώνα και στις 4 Οκτωβρίου η πειθαρχική Επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε ότι:
  • Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της Παρί Σεντ Ζερμέν με σκορ 0-3.
  • Να αποκλείσει το σωματείο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκη από κάθε διοργάνωση της UEFA για τις δύο προσεχείς περιόδους για τις οποίες ενδεχομένως θα προκρινόταν.
Ο Π.Α.Ο.Κ. υπέβαλλε έφεση κατάφερε να μειώσει σε ένα χρόνο την ποινή αποκλεισμού του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και επέστρεψε στα κύπελλα Ευρώπης την περίοδο 1997-’98.  Ο πρώτος αγώνας εναντίον της Σπάρτακ Τρνάβα παραμένει αξέχαστος για την απίστευτη ανατροπή. Ο Π.Α.Ο.Κ. βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-3 στο 30ο λεπτό (!) και γύρισε το ματς σε 5-3, αν και αγωνιζόταν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σπύρου Μαραγκού. Στη ρεβάνς ο Θόδωρος Ζαγοράκης θα σκοράρει και θα σφραγίσει την πρόκριση (0-1)  στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFΑ, όπου η κλήρωση φέρνει την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ στο δρόμο του Δικεφάλου.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1997 ο Κώστας Φρατζέσκος δίνει τη νίκη με 1-0 και στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 ο Π.Α.Ο.Κ.  με 3.500 φίλους στο πλευρό του θα γράψει ιστορία στο Highbury του Λονδίνου. Η Άρσεναλ θα ισοφαρίσει το σκορ του α’ αγώνα μόλις στο 22’ με τον Ολλανδό Dennis Bergkamp, θα πιέσει αναζητώντας ένα δεύτερο γκολ, αλλά τρία λεπτά πριν από το φινάλε του αγώνα, ο Ζήσης Βρύζας θα νικήσει ολόκληρη την αγγλική άμυνα και με δυνατό σουτ θα ισοφαρίσει σε 1-1 χαρίζοντας στην ομάδα μια ιστορική πρόκριση επί της μετέπειτα νταμπλούχου Αγγλίας.
Η ευρωπαϊκή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ο Π.Α.Ο.Κ. θα σημειώσει στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του επικρατώντας με 7-0 της Λοκομοτίβ στην Τιφλίδα και στη συνέχεια της διοργάνωσης θα αποκλειστεί από την Μπενφίκα στη διαδικασία των πέναλτι, παρά τη νίκη του με 2-1 στην κανονική διάρκεια του αγώνα στο στάδιο «Ντα Λουζ». Η πρόκριση επί της ιταλικής Ουντινέζε ένα χρόνο αργότερα έρχεται με την εντυπωσιακή νίκη (3-0) στην παράταση. Τη σεζόν 2001-2002 ο Π.Α.Ο.Κ. θα πετύχει τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη με 6-1 επί της Μαρίλα Πρίμπραμ, ενώ την περίοδο 2002-03 θα πανηγυρίσει μέσα στη Ζυρίχη την πρόκριση επί της ελβετικής Γκρασχόπερ με γκολ του Δημήτρη Μάρκου στο 90ο λεπτό!
Στην αναμορφωμένη –λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004- Τούμπα ο Π.Α.Ο.Κ. θα υποδεχθεί στις 10 Αυγούστου 2004 την Μακάμπι Τελ Αβίβ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Δυστυχώς, όμως, δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της ομάδας από το Ισραήλ και θα μείνει εκτός των ομίλων της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης.
Την περίοδο 2005-2006 ο Π.Α.Ο.Κ. συμμετείχε στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και θα επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την σεζόν 2009-2010 όταν θα αγωνιστεί εναντίον της Βαλερένγκα και της Χέρενφεϊν στον 3ο προκριματικό γύρο και στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.
Ένα χρόνο αργότερα ο Π.Α.Ο.Κ. θα αγωνιστεί για δεύτερη φορά στον 3ο προκριματικό γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Απέναντι στον Αγιαξ θα αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο Αμστερνταμ, αλλά η ισοπαλία με 3-3 σ’ ένα δραματικό παιχνίδι στην Τούμπα θα του στερήσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Όμως λίγες εβδομάδες αργότερα θα γράψει άλλη μία χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία του. Για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στην τουρκική Φενερμπαχτσέ θα πάρει την πρόκριση για τους ομίλους της διοργάνωσης μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Το γκολ του Βιεϊρίνια θα του δώσει τη νίκη με 1-0 στο πρώτο ματς της Τούμπας και στο «Σουκρού Σαράτσογλου» θα σφραγίσει στην παράταση το εισιτήριο για την επόμενη φάση, χάρη στο γκολ του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στην παράταση. Η ομάδα συμμετείχε στους ομίλους και απέναντι σε Βιγιαρεάλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Μπρυζ θα πάρει την πρόκριση για τους «32» του θεσμού, όπου θα αποκλειστεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0-1, 1-1).
Η επόμενη σεζόν βρήκε και πάλι τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, έχοντας αποκλείσει Βαλερένγκα και Καρπάτι Λβιβ. Με αντιπάλους Τότεναμ, Ρούμπιν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς ο ΠΑΟΚ θα τερματίσει πρώτος στον όμιλο του, πετυχαίνοντας μια σπουδαία νίκη με 2-1 επί της Τότεναμ μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» του Λονδίνου. Στους «32» της διοργάνωσης θα αποκλειστεί από την ιταλική Ουντινέζε.
Στη σεζόν 2012-2013 δεν κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους. Η πρόκριση επί της Μπνέι Γιεχούντα από το Ισραήλ τον έφερε αντιμέτωπο με την Ραπίντ Βιέννης στα πλέι οφ, αλλά η ήττα με 3-0 τον άφησε εκτός συνέχειας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου