Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η... διπλή ζωή ενός Ελληνα πυγμάχου


Θα θυμάστε ασφαλώς εκείνη την ταινία του Χόλιγουντ, παραγωγής 1989, που έχει βέβαια χιλιοπαιχθεί στην τηλεόραση, με τίτλο «Triumph of the Spirit» και αναφερόταν στην ιστορία ενός Έλληνα πυγμάχου, που μετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες και κατόπιν βρέθηκε κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς λόγω της εβραϊκής καταγωγής του…
Η... διπλή ζωή ενός Ελληνα πυγμάχου
Εκεί όπου σε όλη τη διάρκεια της κράτησης του αναγκαζόταν να δίνει αγώνες πυγμαχίας για την επιβίωση του.
Ο Σάλαμο Αρούς, που έφυγε από τη ζωή το 2009, ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
Γεννήθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη και μυήθηκε στα μυστικά της πυγμαχίας από τον πατέρα του, λάτρη του αθλήματος, από μικρή ηλικία.
Το 1941 σε ηλικία μόλις 17 χρονών είχε επικρατήσει σε μικρές κατηγορίες σωματικού βάρους, σε αγώνες μεταξύ βαλκάνιων αθλητών.
Το 1943 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μαζί με την πολυμελή οικογένεια του από τους Γερμανούς και πολύ γρήγορα γνώρισε τα δεινά του Άουσβιτς.

Οι γονείς του και οι περισσότεροι συγγενείς του χάθηκαν από τοξικά αέρια.
Η... διπλή ζωή ενός Ελληνα πυγμάχου
Ο ίδιος, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο διοικητής του στρατοπέδου λάτρευε την πυγμαχία και βέβαια για τη δική του διασκέδαση οργάνωνε αγώνες μεταξύ των κρατουμένων και πολλές φορές απέναντι σε καλοθρεμμένους Γερμανούς.
Ο Σάλαμο έπαιξε 208 αγώνες στη σύνολο των τρομερών χρόνων της φυλάκισης του και δεν έχασε κανέναν.
Το κέρδος του ήταν πάντα λίγο ψωμί και λίγο φαγητό περισσότερο.
Επέζησε του πολέμου και το 1945 στη προσπάθεια του να βρεί κάποιον επιζήσαντα από την οικογένεια του συνάντησε την συγκρατούμενη του Μάρτα Γιέκιελ, 17 χρονών, με την οποία παντρεύτηκαν και μετανάστευσαν στο Ισραήλ όπου ο πρωταγωνιστής αυτής της αληθινής ιστορίας ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Το 1989 επισκέφθηκε για τις ανάγκες της κινηματογραφικής μεταφοράς της ιστορίας του το Άουσβιτς και πάλι μέσα σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, το παράδοξο ήρθε μικρό διάστημα μετά την εμφάνιση της ταινίας του στους κινηματογράφους.
Εμφανίστηκε ένας πυγμάχος από τη Θεσσαλονίκη, επίσης εβραικής καταγωγής, ο Ζακ Ραζόν που κατηγόρησε και μήνυσε τον Σάλαμο και την εταιρεία παραγωγής για κλοπή της δικής του ζωής.
Ο Ραζόν εξερράγη και απαίτησε αποζημίωση 20.000.000 δολαρίων με την αιτιολογία ότι αυτός έπαιζε μποξ για τη ζωή του στο Άουσβιτς και όχι ο Σάλαμο Αρούς.
Η υπόθεση ωστόσο, ρυθμίστηκε πριν από το δικαστήριο, άγνωστο με ποιους όρους.
ΡΕΤΡΟ by Τάσος Παπαχρήστου www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου